De 27-jarige slagwerker en componist Neil van der Drift kan durf niet worden ontzegd. Zijn debuut-album ‘New Old City’ getuigt ervan. De plaat is een muzikale trip door nogal wat stijlen en daar moet je als jonge musicus beslist lef voor hebben. Het uiteindelijke streven, op zoek naar mooie muziek, is zeker gehaald.

Dutch-Jazz-Neil-van-der-Drift_400De elf stukken op New Old City staan in dienst van de muziek, zo zegt Neil van der Drift over zijn compositorische inspanningen. Dat betekent dat melodie de eerste plek inneemt en spierballenvertoon uit den boze is. Daar zet de slagwerker/componist liever een machtig, veelomvattend totaalgeluid voor in de plaats. Een symfonisch geluid, aldus wederom zijn eigen woorden.

Dat hij dat klankbeeld meteen in de praktijk brengt, is al af te lezen aan de bezetting van de cd: naast trompet en flugelhorn, alt- en tenorsaxofoon, piano, contrabas en basgitaar, zang en uiteraard zijn eigen slagwerk, neemt hij een heus strijkkwartet mee op zijn muzikale trip. Twee violen, altviool en cello nemen een vooraanstaande plek in op het album en daarmee is het symfonische element verzekerd.

Soms moet je dat symfonische geluid opvatten als dat van een big band. Compleet met de daarbij behorende machtige toon, maar ook met de solistische prestaties van bandleden. Naast durf is dit het tweede element dat in het oog springt op New Old City: de individuele prestaties van de musici. Met name die van trompettist/flugelhornspeler Robin Rombouts zijn opvallend. Bijvoorbeeld met de achtergrond die hij in Ancient Roots vormt met de stem van vocaliste Chelsea Foreman. Zoals op veel plekken op deze opmerkelijke cd, gaat het ook hier om het volledig uitdiepen van sfeer. De inbreng van saxofonist David Romanello draagt hier overigens ook zeer toe bij.

Neil van der Drift, die in 2008 afstudeerde aan Fontys Conservatorium afdeling lichte muziek, heeft voor zijn debuut-cd kosten noch moeite gespaard. Vooral op het gebied van ‘moeite’ is hij ver gegaan. De componist put uit allerlei reservoirs waar ‘mooie muziek’ te halen valt. Daarvoor is een gedegen kennis nodig en die bezit de jonge musicus volop. Zijn achtergrond in klassiek slagwerk, dat hij al op zevenjarige leeftijd oppakte, zijn overstap naar drummen-in-de-breedte toen hij dertien was, zijn bemoeienis met de indoor marching band Percussion Unlimited en concertreizen door Europa en China, heeft hier zeker toe bijgedragen. Je hoort het op deze cd aan elk stuk af.

Zoals New Old City intrigerend begint met een intro van de bas en meteen daarop aansluitend het strijkkwartet, zo pakkend eindigt de cd ook. Met over elkaar buitelende, vérgaande tempowisselingen, struikelt de schijf in Schoolyard naar zijn einde. Maar vallen doen Neil van der Drift en zijn mannen en vrouwen geen moment.

New Old City wordt zondag 13 december gepresenteerd in Paradox in Tilburg. Daarna volgen nog concerten in de Cacaofabriek in Helmond (15-12) en De Kring in Amsterdam (20-12).

 

RINUS VAN DER HEIJDEN

Neil van der Drift – New Old City
ND-Records – eigen beheer
www.neilvanderdrift.com

Neil van der Drift – slagwerk en composities
Chelsea Foreman – zang
Robin Rombouts – trompet en flugelhorn
David Romanello – alt- en tenorsaxofoon
Stef de Hond – piano
Lennart van Dijk – contrabas en basgitaar
Pablo Rodriguez – viool
Lieke Daniels – viool
Yanna Pelser – altviool
Joren Vennix – cello

Previous

DJ Maestro wil oude en nieuwe jazz uit de grijze hoek trekken

Next

Bart Maris: monoloog van een trompetnomade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook